PREMII 2011 |
Ediţia a 9-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF s-a încheiat în seara zilei de 30 mai, în incinta cinematografului Odeon, cu decernarea premiilor şi trofeelor la toate categoriile de filme. În competiţia finală au participat 28 de filme din 19 ţări pentru Secţiunea Principală, 14 filme din 5 ţări pentru Secţiunea cadRO, 5 filme autohtone pentru Secţiunea Producţii TV Locale şi9 filme din 8 ţări pentru Secţiunea Studenţească.
Marele Premiu şi Trofeul Festivalului, oferit de Misiunea Organizatiei Internationale pentru Migratie din Moldova,i-a revenit filmului din Republica Cehă, Tot ce străluceşte / All that glitters, regie Thomas Kudrna, imagine Jakub Halousek şi Jan Baset Stritezsky. Premiul a fost acordat “pentru importanţa, actualitatea subiectului şi a realizării lui într-un limbaj cinematografic consecvent”. Astfel a comentat Juriul la Secţiunea Principală, din care au făcut parte: Pavel Cuzuioc, preşedintele Juriului (Republica Moldova, România, Austiria), Titus Faschina (Germania), Julia Sillart (Estonia), Vivi Drăgan Vasile (România) şi Jelio Jelev (Bulgaria).
Premiul pentru Regie, oferit de “Moldcinema”,i-a revenit filmului israelian Hula şi Natan / Hula and Natan, regie Robby Elmaliah şi imagine Ronen Kruk, care a fost apreciat de juriu pentru felul în care “regizorul prezintă influența războiului asupra relațiilor interpersonale dintre oameni”.
Premiul pentru Imagine,oferit de TV 5 MONDE, un partener fidel al festivalului, a fost acordat documentarului Provincie 35×45 / Countryside 35X45, regie Evgheniy Solomin şi imagine Vladimir Ponomaryov, Rusia. ”Într-o lume a cinematografului exclusiv și uneori agresiv colorată, o fotografie alb-negru este un prilej de reflecţie asupra filmului și a esteticii sale.”
Premiul Special al Juriului, oferit de Kinematique filmului Lobotomie / Lobotomy, regie Yuri Khashchavatski, imagine Valery Byldyk, din Estonia a fost apreciat “pentru expresivitatea autorului și conștiința sa civică”.
În cadrul Secţiunii Principale juriula mai oferit o menţiune specială filmului Sanya şi Vrabia / Sanya and Sparrow, regie Andrey Gryazev (Rusia), “pentru consecvența expresiei filmice în căutarea disperată a umanului”.
Printre alte premii speciale acordate de diverse organizaţii şi parteneri ai festivalului au fost: Premiul Uniunii Cineaştilor din Moldova a fost oferit filmului Apa noastră cea de toate zilele, regie Mircea Surdu, Diana Donică, „pentru tentativa de a găsi un izvor cu apă limpede în cămpia aridă a documentarului moldovenesc.”
Premiul „Ion Vatamanu pentru dragoste de libertate” a fost decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, pentru a patra oară. Este un premiu instituit de către Leontina Vatamanu, fiica poetului şi directorul artistic al festivalului. La ediţia a IX-a, acest premiu a fost acordat documentarului slovac Graniţa / The Border, în regia lui Jaroslav Vojtek.
Premiul Simpatia Publicului, la Secţiunea Principală, a fost câştigat de documentarul Lobotomie / Lobotomy, regie Yuri Khashchavatski, (Estonia), iar la Secţiunea cadRO, de filmul Bee Moldovan, regie Sergiu Cumătrenco, Valeriu Şova, Moldova.
La Secţiunea cadRO, în acest an au participat 14 producţii din 5 ţări. Filmele au fost jurizate de: preşedintele juriului acestei secţiuni – Copel Moscu, regizor, profesor la Universitatea Naţională de Artă şi Cinematografie din Bucureşti, Andrei Dăscălescu – regizor, director al festivalului Filmul de Piatră din România şi Igor Cobileanski, regizor, membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova. Secţiunea cadRO este unică prin specificul ei pe lista festivalurilor de film din lume, pentru imaginea de ansamblu a vieţii şi destinului comunităţilor româneşti şi românilor de pretutindeni,.
Câştigătorul Trofeului la Secţiunea cadRO este filmul Bee Moldovan, regie Sergiu Cumatrenco, Valeriu Şova. Premiul a fost oferit de Diametral Film. Documentarul a fost apreciat “pentru o abordare originală cu accente umoristice”.
Premiul II la Secţiunea cadRO a fost decernat la fel de către Misiunea Organizatiei Internationale pentru Migratie din Moldovafilmului Ceilalţi europeni / The Others Europeans, regie Yvonne Andra, Wolfgang Andra, România – “pentru valoarea artistică și științifică”.
Premiul III, oferit de AVE COPII, MOLDOVA, succesorul organizaţiei “Salvaţi copiii”a fost acordat filmului Ciobanul zburător / The flying sheperd, regie Cătălin Muşat, România – “pentru o privire lucidă cu note sarcastice a fenomenului întrepătrunderii civilizațiilor diferite”.
Cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc în perioada 26-30 mai, la Chişinău. CRONOGRAF este organizat de OWH Studio, începând cu 2001. |
Eveniment organizat de: OWH Studio
|